sábado, 2 de julio de 2016

Lectures per l'estiu! ¡Lecturas para el verano!



Ara que tindrem més temps lliure, una bona manera de gaudir-lo és amb una bona lectura a l'ombra d'un arbre, a la terrassa del bungalow... Et recomanem 3 llibres que tenen a veure d'una manera o una altra amb el Pirineu!

Ahora que tendremos más tiempo libre, una buena manera de disfrutarlo es con una buena lectura a la sombra de un árbol, en la terraza del bungalow... ¡Te recomendamos 3 libros que tienen que ver de una manera u otra con el Pirineo!

Dos taüts negres i dos de blancs, de Pep Coll.
"La reconstrucció d’un crim real al Pallars que va quedar impune".



La matança d’una família de masovers a Carreu l’any 1943 va commocionar les masies i els pobles veïns d’aquest racó del Pallars Jussà. La notícia de l’assassinat múltiple no va arribar gaire més lluny. En una època en què calia donar la imatge que la nueva España era un paradís de pau, la censura va fer callar la premsa. Setanta anys després, Pep Coll investiga els secrets d’aquest fet esfereïdor que va marcar la seva infantesa a Pessonada.
 
Nou viatge al Pirineu, de Núria García Quera.



Quan Quera rep l’encàrrec de repetir el recorregut que Camilo José Cela i Josep Maria Espinàs van fer cinquanta anys enrere, no sap que el viatge que emprendrà anirà més enllà de la mera caminada.
D’entrada llegeix els llibres que els escriptors van escriure després del viatge: Viaje al Pirineo de Lérida, de Cela, i A peu pel Pallars i la Vall d’Aran, el primer de la col•lecció A peu, d’Espinàs.
Després, tot observant l’evolució del Pirineu els últims cinquanta anys, comença a escriure el seu relat de viatge i les ressenyes excursionistes. Ells van viatjar-hi el 1956, mentre que ella ho fa el 2007.
A mesura que avança el viatge, però, Quera s’adona d’un fet sorprenent. S’adona que Espinàs té coses per agrair a Cela però, sobretot, que Cela, premi Nobel de Literatura, va morir amb un gran deute a Espinàs. Amb una narrativa àgil i un estil clar, de vegades poètic i d’altres amb un especial sentit de l’humor, l’autora desgrana el seu viatge incloent reflexions sobre el Pirineu que van conèixer els seus predecessors, però també del Pirineu que van conèixer antics viatgers de segles passats. 

I per als petits...


Contes del Pirineu català, de Sol Gasch i Duran.


 "Contes del Pirineu català" recull un ampli ventall d'històries fantàstiques en les quals no hi falten gegants, bruixes, manairons, llops, dimonis... i tot un seguit de personatges singulars del Pirineu, com el Jan de l'Ós, el Sastre valent, la Fustots, l'escloper de Meranges, sant Martí traïdor i l'anguila xerraire. Els contes, fruit de la imaginació popular, ens ajuden a descobrir i a valorar moltes actituds pròpies dels seus protagonistes de muntanya, més enllà de fer el bé o el mal. Veurem la duresa i l’austeritat de la vida quotidiana, el caràcter de la gent, vells costums i antics oficis avui poc coneguts.



No hay comentarios:

Publicar un comentario