martes, 28 de junio de 2016

Els beneficis del senderisme / Los beneficios del senderismo



Practica senderisme i guanya en salut!

Més de la meitat de la població del planeta viu en zones urbanes, i es calcula que l’any 2050 ho farà el 70%. Aquesta tendència demogràfica, sumada a la implantació de la tecnologia als llocs de treball, ha comportat una alteració d’hàbits en bona part de la població. Un dels canvis més evidents és la pèrdua de contacte amb la natura, que esdevé intrínsec en un entorn rural però es fa més difícil a la gran ciutat.

Segons dades de la Universitat d’Stanford, als EUA, la població urbana ha augmentat al mateix ritme que els diagnòstics de malalties mentals. Els investigadors apunten que els urbanites tenen un 20% més de possibilitats de patir ansietat i són un 40% més proclius als trastorns de comportament. A banda, també s’ha vist que els diagnòstics d’esquizofrènia són dues vegades més comuns entre la població urbana.

Encara no es coneix amb detall la relació entre entorns metropolitans i salut mental, però la majoria de dades apunten que el contacte esporàdic amb la natura aporta beneficis a la nostra salut, mentre el tràfec urbà n’hi resta. Un estudi liderat pel biòleg Gregory Bratman ha conclòs que la pràctica habitual de senderisme redueix el risc de patir depressió i altres trastorns mentals.

Els investigadors van veure que una caminada de 90 minuts en un entorn natural redueix l’activitat de la zona del còrtex prefrontal associada a la depressió. En canvi, una passejada semblant dins la ciutat no aporta aquests beneficis. Gretchen Daily, coautora de la publicació, creu que les seves dades demostren que “l’accés a espais naturals” és un “element vital” per a la salut mental de la població.